top of page

Dolma (koolrolletjes volgens Armeens recept)

Bijgewerkt op: 2 nov. 2023

Dit recept maakt een flinke pan koolrolletjes, hier kun je met een gezin van 4 wel 2 á 3 keer van eten.


Ingrediënten:

1 grote spitskool

1 kilo gehakt naar keus

1 klein kopje rijst (mag ook gebroken rijst zijn)

4 (kleine) blikjes tomatenpuree (die van de Lidl zijn wat zuur, dus beter tomatenpuree van een andere winkel/merk)

Bosje peterselie (gesneden)

Bosje koriander (gesneden)

1 a 2 knoflookteentjes

1 ei

1 kleine ui

2 eetlepels zout


Instructie:

Snijd het hart onderuit de spitskool zonder de bladen te versnijden.

Blancheer de kool; leg hem met zijn onderkant in kokend water en als het lukt op de zijkant, steek er een vork onderin en draai hem wat om naarmate de bladen loslaten. Als een blad goed ondergedompeld is geweest en goed buigbaar is (niet meer breekbaar) leg hem dan in een vergiet. Je hoeft de bladen alleen maar even te blancheren, koken komt later. Doe dit met de hele kool. De kleinste blaadjes gebruik je voor onderin de pan als je de koolrolletjes gaat koken.


Meng de gehakt met het zout, 1 à 2 blikjes tomatenpuree, klein gesneden ui, de verse koriander en peterselie, zout naar smaak, 1 rauw ei, de knoflook (pers in een knoflook pers) een kopje rijst (eerst wassen) en eenzelfde inhoud kopje water (1 kopje).


Laat het gehakt mengsel 2 uur staan (in de koelkast zetten kan, hoeft niet) zodat de kruiden en het gehakt goed op elkaar in kunnen werken.


Leg een blad klaar, doe er wat vleesmengsel in vouw de zijkanten naar het midden en rol het mengsel in het blad. Doe dit tot al je bladen op zijn. Hele grote bladen kun je in de lengte door het midden snijden of gewoon grote rollen van maken met meer inhoud.


Heb je over van het vlees terwijl je bladen al op zijn, dan kun je ook paprikahelften gebruiken.


Breng een liter water aan de kook en voeg tenminste twee blikjes tomatenpuree toe.


Verdeel je rolletjes laag voor laag in een grote pan (kleine blaadjes zonder vulling op de bodem, tegen het aanbranden), giet er daarna het tomatenwater op tot boven de rolletjes of paprika (als je niet genoeg tomatenwater hebt dan kun je nog extra water bijgieten) en breng aan de kook. Tenminste twee uur laten sudderen of langer in een slowcooker. Af en toe even met een schuimer de rolletjes weer wat onder het water duwen. De bladen moeten lekker zacht zijn, maar ook weer niet uit elkaar vallen. Als de rolletjes heerlijk geuren is het klaar.


Gelijk serveren: Serveer met een (stok)brood en roomkaas in een kom, zorg ook dat je wat sap meeschept, heerlijk!


Voor invriezen: Af laten koelen en per portie in een zakje scheppen (zowel rolletjes als sap). Dan plat invriezen. Wanneer je de koolrolletjes wilt eten ondooi je ze en vervolgens kun je ze, in het water, opwarmen in een pan. Heerlijk met brood en roomkaas!


Eet smakelijk!120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Makkelijke gevulde paprika's

Dit recept maakt 10 halve gevulde paprika’s. Voor 4 personen. Ingrediënten: 1 Limoen Half kopje gesneden koriander 1000 gram gehakt of kipdijfilet 2 uien 2 teentjes knoflook 4 theelepels paprikap

Comments


bottom of page