Klinkt niet echt lekker, dat geef ik toe. Maar is het wel! Hear me out. Boekweit is niet mijn favo graan, integendeel: het is zelfs het laatste soort graan waar ik mee zou gaan bakken. Ik vind het gewoon niet zo lekker, maar boekweit is wel hartstikke gezond en laat je er nou niks van merken in dit broodje. Probeer het maar eens!
De meeste bananenbrood recepten zijn meer cakes, maar deze is wel degelijk meer een broodje. Super gezond en super lekker. En ook nog eens goed voor je darmstelsel dankzij het fermenteren :-).
Je hebt nodig:
1 cup boekweit grutten
2 eetlepels wei of rauwe appelazijn, yoghurt, kefir oid
1 cup warm water
1 cup kokosvlokken (ongezoet)
4 rijpe bananen (geprakt met een vork)
1-2 theelepels vanille extract
2 eetlepels rauwe honing
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout (neem een goede kwaliteit, bijvoorbeeld himalaya of keltisch zout)
1/2 theelepel kaneel
- Blend je boekweit grutten in een blender totdat het meel is
- Doe de boekweit meel, warm water en de wei (of een andere starter die het fermenteren op gang helpt) samen in een kom en meng goed totdat het een glad mengsel is
- Laat dit mengsel ongeveer 24 uur staan. In de zomer kan het zijn dat het fermenteren sneller gaat en dus minder lang moet staan. In de winter kan het zijn dat het langer duurt dan 24 uur. Het mengsel moet in ieder geval ongeveer de helft in volume stijgen
- Als je mengsel goed genoeg is gefermenteerd doe je de oven aan op 175 graden
- Blend de kokosvlokken fijn
- Meng alle ingrediënten bij elkaar in een kom en bedek een (cake) bakblik met bakpapier
- Schenk je beslag in het blik en bak één uur lang in de oven op 175 graden
- Soms duurt het iets langer dan een uur, je kunt dat het beste checken met een sateprikker/sushistokje. Er mag wel wat aan je prikker blijven zitten, zolang het er maar niet een vochtig deeg mee komt.
Neem vooral ook een stukje als het brood nog warm is, met een beetje boter. Heerlijk!
Ik snij mijn bananenbrood in plakken en vries de plakjes in, ideaal voor een gezonde snack (en met een beetje hagelslag is het helemaal lekker).
Deze ga ik proberen!