top of page

De makkelijkste mayonaise ever

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2023

Met dit recept mislukt je mayo nooit meer, echt! En het is de gezonde optie, aangezien je zelf kunt kiezen welke olie je gebruikt. Ik gebruik eigenlijk altijd olijfolie (soms half/half olijf en avocado), maar je kunt hier ook best wat mee experimenteren. Olijfolie kan voor een ietwat bittere smaak zorgen, afhankelijk van hoe sterk/mild de smaak is van je olie. Ik gebruik een milde olijfolie en proef vrijwel geen bitter in de mayonaise die ik maak.


Je hebt nodig:


- staafmixer

- 1 ei

- 250 ml olie

smaakmakers, ik gebruik:

- 1 tl mosterd

- 1/2 tl zout

- 1/2 tl honing

- 1 tl appelazijn

- 1 tl citroensap


Wil je liever zien hoe ik deze mayonaise maak? Kijk dan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8O9SRsBf3iU


Het allerbelangrijkste is dat je staafmixer NET in de (maat)beker past die je gebruikt. Je ei zakt namelijk naar de bodem en je olie gaat drijven. Als je staafmixer niet helemaal past, dan heb je kans dat hij te vroeg alle olie in je ei gaat mixen, terwijl het juist de bedoeling is dat je eerst zoveel mogelijk ei en zo min mogelijk olie met elkaar mixt, en daarna steeds meer olie. Ik hoop dat je het nog snapt :-)


Ik gebruik in ieder geval het kleinste glazen maatbekertje van de IKEA als ik deze mayo maak. Works every time.


Stop het ei in je (maat)beker, giet ook de olie erbij in. Voeg de smaakmakers toe. Zet de staafmixer op de bodem van je (maat) beker en hou hem recht omhoog. Nu komt het: begin te mixen maar hou je staafmixer eerst ongeveer 5 seconden op de bodem terwijl hij aan staat. Dan trek je hem LANGZAAM omhoog, zodat er zich steeds meer olie bij je ei voegt. Je mayonaise ontstaat. Echt, binnen 30 seconden heb je mayonaise! Geen gepruts meer om beetje voor beetje olie toe te voegen terwijl je mixt....


Stop in een potje met deksel en bewaar voor ongeveer een week in de koelkast.


Pro tip: wil je je mayo langer houdbaar maken? Voeg dan wat wei (1 tl) toe voordat je gaat mixen.


Pro tip +: Een zuurdesem broodje met deze mayonaise, kaas en zelfgemaakte zuurkool is THE BEST!

244 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Super simpele guacamole

Als bijgerecht voor 4 personen Maak guacamole vlak te voren, avocado’s worden snel wat bruin Ingrediënten 2 avocado’s 1 limoen handje verse koriander 8 cherrytomaatjes 1 teentje knoflook chilipep

2 Comments


En super informatieve video, ik wil geen andere mayo meer dan deze zeer snel gemaakte. Enne... nooit meer balen dat de mayonaise op is en de winkel dicht. Want een ei en olie heb je eigenlijk altijd wel in huis.

Like
Replying to

Ja he? :-) Heel leuk!

Like
bottom of page