top of page

Heerlijke stoofpeertjes (om te wecken)

Bijgewerkt op: 23 okt

Dit recept is per één liter weckpot.

Ingrediënten:

(Pas de hoeveelheden aan op basis van de hoeveelheid stoofperen die je hebt)


  • 600 gram stoofperen, gesneden in blokjes van ongeveer 3 bij 3 (slinken iets in dus lijkt wat groot voor in een pot maar komt uiteindelijk goed uit)

  • 150 ml wijn of port (als je port gebruikt, gebruik dan wat minder suiker)

  • 250 ml water

  • 1 tl kaneel

  • mespuntje 5 spice

  • snuf zout (haalt de smaak op)

  • scheut vanille extract

  • 80 gram suiker per pot, maar dit is naar smaak en kun je proeven en eventueel toevoegen als je graag iets zoetere peren wil


Bereidingswijze:


  • Breng alle ingrediënten samen aan de kook en laat ongeveer een half uur tot een uur koken, totdat ze zacht zijn maar nog wel een beetje stevig (want het wecken maakt de peertjes ook nog weer zachter).


  • Blijf proeven of je de ‘sap’ zoet/gekruid genoeg vindt, voeg anders nog water/wijn/suiker toe!


  • Bereid ondertussen het wecken voor.


  • Als je peertjes dus nog een beetje stevig zijn stop je ze met sap en al in de pot en weck je ze 30 minuten op 90 graden.


______________________________________________________________


Wecken – zo doe ik het


  • Was de potten, deksels en rubbers grondig met heet water, een beetje baking soda en afwasmiddel. Spoel daarna goed na met heet water, zodat er geen sopresten achterblijven.


  • Vul de potten met de hete compote. Let erop dat potten en compote ongeveer dezelfde temperatuur hebben (niet meer dan 50 graden verschil) – anders kunnen de potten barsten.


  • Ik doe dat zo: na het schoonmaken met heet water giet ik kokend heet water in de potten. Als ik klaar ben om te vullen, giet ik dat water eruit en vul ik de potten direct met de hete compote.


  • Doe de schone deksels met rubbers erop (het maakt niet uit als ze nog nat zijn) en zet ze vast met twee klemmen – niet meer. Echt waar: dat is voldoende!


  • Zet de potten vervolgens in de weckketel met goed heet water. Weck op de juiste temperatuur en voor de juiste tijd, afhankelijk van wat je inmaakt.


    > Heb je geen weckketel? Geen probleem! Wecken kan ook in een gewone pan. Zorg dan dat het water net tegen het kookpunt aan zit en leg een theedoek op de bodem om te voorkomen dat de potten tegen elkaar of tegen de pan stoten.

    > Ik steriliseer de potten niet als ik weck (als ik niet weck, dus bijvoorbeeld inmaken in zoetzuur, dan wel!). Als je de potten grondig schoonmaakt (met heet water, baking soda en afwasmiddel) is dat voldoende. Tijdens het wecken worden de potten en de inhoud namelijk verhit, waardoor alles alsnog gesteriliseerd wordt. Extra steriliseren vooraf is dus niet nodig.



ree

Opmerkingen


bottom of page