Dit is een absolute favoriet binnen ons gezin en de reden waarom wij het hele jaar door zoveel prei eten. Als ik dit recept maak, maak ik altijd meer en vries ik een deel in. Ideaal, want als je een keer minder tijd of zin hebt dan heb je een heerlijke maaltijd op tafel - en het enige wat je hoeft te doen is de oven aan te zetten!
Je hebt nodig:
Basisrecept, 1 quiche
3 eieren
1 bekertje creme fraiche
2 middelgrote preien
150 gram ontbijtspek
175 gram geraspte kaas
6 plakjes bladerdeeg
roomboter
peper en zout naar smaak
Als je het hebt: een halve kopje vers gesneden basilicum maakt het af!
Instructies:
Haal de bladerdeeg plakjes uit de vriezer en leg stuk voor stuk op het aanrecht om te ontdooien
Snij de ontbijtspek in fijne reepjes en vervolgens in fijne blokjes en bak ze zoals jij lekker vindt in een beetje boter (wij houden ervan dat ze goudbruin en knapperig zijn)
Tijdens het bakken snijd je de prei (ik hou van fijne reepjes)
Klop de eieren in een grote kom, en voeg kaas, creme fraiche, peper en zout toe (zout is bijna niet nodig, ik voeg altijd een klein beetje toe, de ontbijtspek is vaak al zout genoeg)
Als je ontbijtspek klaar is, voeg je de prei aan je pan toe en bak je deze nog ongeveer 5 minuten mee
Ondertussen vet je je quichevorm in met boter een een kwastje en bedek je hem met bladerdeeg. Druk de bladerdeeg even goed aan waar de plakjes elkaar aansluiten, zodat hij niet gaat lekken als je je vulling erin giet
Voeg ontbijtspek en gebakken prei toe aan je ei/kaas mengsel en roer kort door
Giet je mengsel in de quichevorm en strooi eventueel nog wat geraspte kaas erbovenop
Bak de quiche in ongeveer 55 minuten gaar. Als je wilt kun je hem de eerste 40 minuten afdekken met aluminium folie, zodat de kaas niet verbrand. Als je hem invriest, dan is 45 minuten afbakken voldoende.
Tip 1: Maak dit recept keer 2 of 3 en bak in één keer meerdere quiches. Haal de quiches uit de vorm en vries in (ik stop ze in vriezerzakken van de IKEA). Ontdooi en bak af op 200 graden voor een half uur (bedek eventueel met folie als hij al flink bruin is).
Tip 2: Ik heb ook een aantal mini quiche vormen. Er pas precies één bladerdeeg plakje in. Deze maak ik er ook vaak bij en vries ik dan ook in. Ideaal voor de lunch of als je alleen eet 's avonds. Ontdooi en bak af op 200 graden voor ongeveer 20 minuten (bedek met folie als hij al flink bruin is).

Comments