top of page

Wintersoepje: Pompoen, pastinaak & zoete aardappel soep

Bijgewerkt op: 24 feb. 2023

Een perfect wintersoepje, op een dag zo uit de losse pols ontstaan omdat ik deze groenten nog had liggen. Volgens mijn man sterrenrestaurant waardig (Maarja, wie kan hem vertrouwen want hij is natuurlijk subjectief. Wel goudeerlijk, dat wel), met een heerlijke warme smaak.


Pastinaken heb ik in de winter vaak nog in de grond. Pompoenen op de plank. Wortels in het zand en zoete aardappels.... Die koop ik vaak nog wel vaak, daar heb ik vaak een te kleine oogst voor. Maar dat mag de pret niet bederven natuurlijk. :-)


Je hebt nodig:


2 middelgrote pompoenen (of 1 grote)

1 zoete aardappel

1 pastinaak (in blokjes)

2 wortels (in blokjes)

2 uien (in blokjes)

2 teentjes knoflook

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel italiaanse kruiden

1/2 theelepel komijn

1/2 theelepel vadouvan

1/2 theelepel 5 spice

500 ml kippenbouillon

500 ml water


Ontdoe de pompoen en zoete aardappel van hun schil door ze door de midden te snijden en 4o minuten in de oven op 200 graden te roosteren. Daarna lepel je ze uit en gooi je de schil weg. Hoe groter je pompoen, hoe langer je roostert.

Voeg voordat je de pompoen & zoete aardappel in de oven doet de kruiden eraan toe, door ze gewoon bovenop de gehalveerde groenten te strooien. Roosteren activeert je kruiden. Voeg ook de knoflook toe.


Fruit ondertussen de ui, wortel en pastinaak met een flinke klont boter in je soeppan. Voeg na het fruiten de five spice & vadouvan toe. Deze kruiden geven de warmte aan je soep.

Voeg vervolgens 500 ml bouillon en 500 ml water toe. Laat zacht koken en voeg als de groenten uit de oven klaar zijn de groenten toe (uit hun schil gelepeld).


Laat nog 15 minuten zacht koken en pureer vervolgens met de staafmixer fijn. Voeg room en zout naar smaak toe en voilà! Eetsmakelijk, een heerlijke wintersoep.


Deze soep wecken? Weck op 100 graden voor 75 minuten.


Over dit recept heb ik ook een video.
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dolma (koolrolletjes volgens Armeens recept)

Dit recept maakt een flinke pan koolrolletjes, hier kun je met een gezin van 4 wel 2 á 3 keer van eten. Ingrediënten: 1 grote spitskool 1 kilo gehakt naar keus 1 klein kopje rijst (mag ook gebroken ri

Comments


bottom of page