top of page

Chocoballetjes met kokos (gezonde snack)

Ik maak deze vaak in bulk. Ik vries in, en iedere week haal ik er een aantal uit. In de koelkast 1 a 2 weken houdbaar, in de vriezer minstens 3 a 4 maanden (in de praktijk heb ik ze soms nog wel veel langer in de vriezer).


Ingrediƫnten voor 20 balletjes


  • 2 tl cacaopoeder

  • 2el kokosolie

  • 8 middelgrote tot kleine dadels

  • 2 volle eetlepels chiazaad

  • 2 volle eetlepels hennepzaad

  • 2 volle eetlepels cashewnoten

  • 1 tl honing

  • Snuf zout

  • Optioneel: kaneel en/of vanille



Bereidingswijze:


  • Gooi alles in een foodprocessor en vermaal tot een dikke pasta.

  • Als het goed is moet je er balletjes van kunnen draaien (nu Snijd de vijgen in stukjes en doe ze in een pannetje.

  • Voeg de suiker, het citroensap en het vanille-extract toe.

  • Breng zachtjes aan de kook en laat de compote ongeveer 30 minuten pruttelen, tot de vijgen uit elkaar vallen en het mengsel wat indikt.

  • Proef of het op jouw smaak is — wat extra citroen voor frisheid of een snufje extra suiker als je vijgen minder zoet zijn.

  • Bewaar in de koelkast of weck de compote.


Om te wecken:

Weck in schone potten op 90 graden voor 30 minuten.

______________________________________________________________

Wecken – zo doe ik het


  • Was de potten, deksels en rubbers grondig met heet water, een beetje baking soda en afwasmiddel. Spoel daarna goed na met heet water, zodat er geen sopresten achterblijven.


  • Vul de potten met de hete compote. Let erop dat potten en compote ongeveer dezelfde temperatuur hebben (niet meer dan 50 graden verschil) – anders kunnen de potten barsten.


  • Ik doe dat zo: na het schoonmaken met heet water giet ik kokend heet water in de potten. Als ik klaar ben om te vullen, giet ik dat water eruit en vul ik de potten direct met de hete compote.


  • Doe de schone deksels met rubbers erop (het maakt niet uit als ze nog nat zijn) en zet ze vast met twee klemmen – niet meer. Echt waar: dat is voldoende!


  • Zet de potten vervolgens in de weckketel met goed heet water. Weck op de juiste temperatuur en voor de juiste tijd, afhankelijk van wat je inmaakt.


    > Heb je geen weckketel? Geen probleem! Wecken kan ook in een gewone pan. Zorg dan dat het water net tegen het kookpunt aan zit en leg een theedoek op de bodem om te voorkomen dat de potten tegen elkaar of tegen de pan stoten.

    > Ik steriliseer de potten niet als ik weckĀ (als ik niet weck, dus bijvoorbeeld inmaken in zoetzuur, dan wel!). Als je de potten grondig schoonmaakt (met heet water, baking soda en afwasmiddel) is dat voldoende. Tijdens het wecken worden de potten en de inhoud namelijk verhit, waardoor alles alsnog gesteriliseerd wordt. Extra steriliseren vooraf is dus niet nodig.

Opmerkingen


bottom of page