Gefermenteerde tomaatjes zijn smaakbommetjes. Niet normaal. Probeer vooral de tomaatjes niet kapot te drukken als je ze in de pot stopt. Eenmaal gefermenteerd knappen ze open in je mond en is het een explosie van smaak. Super toegankelijk recept om eens te starten met fermenteren!
Je hebt nodig:
Tomaten (heel). Het beste zijn hiervoor middelgrote tomaten (2-4 centimeter) maar je kunt elk formaat gebruiken
Aantal teentjes knoflook naar smaak (ik gebruik 1 a 2 teentjes op een 500 ml pot)
Handvol verse basilicumblaadjes
3% zout van het gewicht van de tomaten die je in de pot stopt
Water
Weckpot met beugelsluiting
Instructies:
Zet je pot op de weegschaal en zet op nul.
Als je de smaakmakers wilt toevoegen: doe dat dan nu. Je kunt ze natuurlijk ook zonder smaakmakers fermenteren
Stop nu ook de tomaten één voor één in de pot. Zorg dat ze goed tegen elkaar aan zitten maar probeer ze niet kapot te drukken.
Weeg nu de inhoud van je pot en voeg 3% van het gewicht aan zout toe.
Overgiet vervolgens met water zodat de tomaten onder water staan en er nog 1,5 centimeter van de rand over is.
Sluit de pot en laat 7 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Open niet voor de tijd. Als je dat doet, zullen zich er schimmels gaan vormen door de toevoeging van zuurstof en dan is je fermentatie niet meer goed
Na een week zijn je tomaten gefermenteerd, maar tomaten worden met de tijd lekkerder. 3 weken is bijvoorbeeld nog lekkerder.
Als je de pot hebt geopend kun je hem bewaren in de koelkast. Als je hem niet bewaard in de koelkast, vormt zich een witte gistlaag. Dit is niet erg (je kunt je tomaten nog steeds eten), het is misschien alleen wat onsmakelijk om te zien.
Voorbeelden hoe je de tomaten gebruikt/eet:
Heerlijk als topping voor op een bruschetta met een scheutje olijfolie
Verwerk ze in een pastasaus voor extra diepte en smaak
Gebruik als verrassende topping op pizza of focaccia
Als extraatje voor op je omelet of in een quiche

Ik heb dit recept op 10-11-2024 gemaakt en zojuist geopend. De pot lekte op de schap dus vraag ik me af of die weg goed dicht heeft gezeten. Toen ik hem open maakten, spoot er wat sap uit. De vloeistof was aan het bubbelen. Ik had het idee dat ik er azijn in had gedaan. Zo rook en smaakte het. Ik durfde het niet door te slukken omdat ik de smaak apart vond en niet wist of dit wel juist is. Help! 😁