Ik hou niet héél veel van bietjes, en van fermentaties moet je ook maar net houden. Maar dit recept is echt een instap naar fermenteren én bietjes. Ik kan het me helemaal voorstellen als het je niks lijkt, maar alsjeblieft: probeer het eens. Ik ben hartstikke trots want hoe leuk is het als je een receptje bedenkt dat ook nog eens zó lekker én makkelijk is?!
Je hebt nodig:
500 gram geraspte bieten
1 kleine ui, heel fijn gesneden
1 a 2 teentjes knoflook, fijn gesneden of geperst
2% van het gewicht van bovenstaande groenten aan zout (waarschijnlijk ongeveer 11 gram zout)
beugel-/weckpot van 500 ml
Instructies:
Meng geraspte bieten, de fijn gesneden ui en geperste knoflookteentjes door elkaar in een grote kom en strooi er het zout overheen
Kneed ongeveer 5 minuten goed totdat je er flink wat vocht onderin je kom ligt
Stop hand voor hand in de weckpot (ja, alles gaat passen!) en druk na elke hand GOED aan
Vul de pot tot 1 centimeter onder de ijzeren beugelring
Sluit de pot luchtdicht af (dus de rubberen ring is belangrijk), label de pot (met wat erin zit en de datum) en wacht minimaal een week
Na een week kun je de spread gewoon zo eten (ik eet hem bijvoorbeeld bij een gebakken eitje samen met wat avocado) of je kunt er nog een iets romigere spread van maken. Dat gaat zo:
Romige spread maken:
Stop 3 flinke eetlepels gefermenteerde bietenspread, 1 el zelfgemaakte mayo (hier vind je het recept) en 1 el creme fraîche in de blender en blend (of pureer met staafmixer).
Voila! Heerlijk op brood
Met deze spread maak ik ook een heel lekkere pasta (die vind je hier)


Heb je al wel eens de gele bieten geprobeerd? De,e zouden wat zoeter en minder aardelijke smaak hebben.