Makkelijk zuurdesem brood recept
- uitninonstuin
- 2 apr
- 4 minuten om te lezen
Ingrediënten & benodigdheden:
145 gram actieve starer
330 gram lauwwarm water
515 gram tarwebloem
10 gram zout
Kom & lepel
Rijsmandje
Theedoek
Gietijzeren pan
Bakpapier
Liever een volkoren brood? Vervang dan maximaal de helft van het bloem voor (volkoren)meel.
Bereidingswijze: Dit recept bestaat uit 3 delen/handelingen:
I - deeg maken
II - deeg vormen
III - afbakken
Elk van deze handelingen doe je ongeveer 8-12 uur na elkaar. Dat maakt dit recept perfect voor een vol en druk leven: je hoeft alleen ‘s ochtends of ‘s avonds een handeling te doen voor je zuurdesem brood.
We beginnen dit recept in de ochtend, maar dat kan ook in de avond. De volgende handeling doe je dan in de ochtend, enzovoorts.
DEEL I: DEEG MAKEN In de ochtend (wanneer jij tijd hebt) maak je je deeg. Ik doe dit vaak tussen 7 en 9 uur.
Weeg in een kom je starter af (145 gram). Voeg daaraan het water (330 gram) en het zout (10 gram) toe. Mix goed door met een lepel.
Voeg nu het bloem (515 gram) toe. Meng nu met je lepel tot een redelijk gladde deegbal (maar perfect hoeft het niet: de zuurdesem doet het werk straks voor ons!).
30 seconden in de keukenmachine mixen (tot een redelijke bal) kan ook!
Dek af met een natte doek en laat 30 minuten tot 1 uur staan. Dit noem je autolyse.
Doe minstens 1 stretch and fold (lees hierover meer op blz 31), een half uur van elkaar af. Ik doe er meestal 2 als ik er tijd voor heb: anders 1. Dek na elke stretch & fold weer af met de natte (thee)doek.
Laat het deeg (gerekend vanaf het mengen) 8 tot 12 uur op je aanrecht staan, bedekt met de natte doek: dit voorkomt het uitdrogen van je deeg. Dit noemen we de bulkrijs.
DEEL II: DEEG VORMEN Ongeveer 10 - 12 uur later, in de avond, vorm je je deeg. Ik doe dit vaak rond 19 a 20 uur.
Je deeg is nu minstens verdubbeld. Doe nog één laatste stretch & fold, zodat je deeg een mooie strakke bal is. Leg nog even in de kom.
Bedek je rijsmandje met een laag bloem (ik gebruik hiervoor een klein zeefje en schud daarmee wat bloem over mijn rijsmandje). Zorg dat alles goed bedekt is.
Maak je handen nat en haal je deeg uit de kom. Werk met je deeg totdat het een mooie strakke bol is. Dat kun je op 2 manieren doen:
Druk/trek je deeg in een plat vierkant en vouw vervolgens het deeg over elkaar heen naar binnen totdat je uiteindelijk een mooi strak broodje hebt. Het maakt niet uit dat de onderkant ‘lelijk’ is: de bovenkant moet mooi strak en glad zijn;
Hou je deeg vast en duw elke keer beide zijkanten van het deeg naar binnen, net zolang tot je een mooie strakke bol (rond mandje) of ovaal (langer rijsmandje) hebt.
Leg je bol deeg nu met de gladde kant naar onder (op zijn kop) in het mandje.
Bedek het rijsmandje met een natte doek en zet in de koelkast voor 8 - 12 uur.
DEEL III: AFBAKKEN Ongeveer 10 - 12 uur later, in de ochtend, bak je je brood af. Ik doe dit vaak tussen 7 en 9 uur.
Verwarm de oven met gietijzeren pan voor op 240 graden.
Na 10 minuten op 240 graden (met pan erin) maak je je deeg klaar:
Pak een bakpapier en haal je deeg uit de koelkast. Keer je je mandje met het deeg nu om op het bakpapier. De mooie kant ‘strakke’ kant van je deeg ligt nu weer boven.
Bedek je deeg nog licht met wat bloem (ik gebruik wederom het zeefje met bloem voor een mooie gelijkmatige verdeling) en snij met een scherp mes een streep in het midden of kruis in je brood. Je brood moet een beetje “openvallen”. Als dat nog niet zo is, moet je wat dieper snijden.
Haal nu de loeihete pan uit de oven. Haal de deksel eraf en pak het bakpapier met het deeg erop nu aan twee kanten vast: leg voorzichtig in de pan. Met een mes druk je het bakpapier eventueel nog wat plat tegen de rand van de pan zodat je brood genoeg ruimte heeft om goed te rijzen.
Als je een ijsblokje hebt kun je deze aan de zijkant bij in de pan gooien (of sproei/giet wat water op het deksel van de pan). Doe nu de deksel snel op de pan. Dit zorgt voor wat stoom in de pan. De korst wordt door de stoom minder snel hard en je brood kan daardoor langer door rijzen.
Zet de pan met de deksel erop in de oven: bak 20 minuten.
Na 20 minuten haal je het deksel van de pan. Verlaag de temperatuur naar 220 graden en bak nog 20 minuten verder.
Na in totaal 40 minuten bakken is je brood klaar! Laat minimaal 30 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
コメント