top of page

Apple crumble met zuurdesem (Appel Kruimel Toetje)

uitninonstuin

Bijgewerkt op: 14 okt 2024

Als je een recept nodig hebt om je appels of zuurdesem overblijvsel (sourdough discard) op te maken: deze móét je maken! Zó makkelijk en ik maak meerdere porties in één keer om in de vriezer te gooien: zo heb ik altijd een heerlijk (warm) "taartje" (of toetje) bij de hand. Als we zin hebben in wat lekkers of er is onverwacht visite: deze maak je in een handomdraai óf je trekt hem zo uit de vriezer.


Je hebt nodig voor 1 grote ovenschaal (ik vul hiermee 2 kleinere ovenschalen)


Voor de vulling:

  • Ongeveer 10 appels geschild en in blokjes gesneden (ongeveer 1500 gram)

  • 100 gram suiker

  • 1 theelepel kaneel

  • mespuntje zout (optioneel, verdiept de smaak)

  • 150 gram pecan noten (optioneel)

  • 150 gram rozijnen (optioneel)


Voor het krokante laagje (havermout mengsel) bovenop:

  • 400 gram havermout

  • 150 gram suiker

  • 150 gram zuurdesem overblijfsel (optioneel)

  • 150 gram boter (als je geen zuurdesem hebt, gebruik dan in totaal 250 gram boter)

  • 2 theelepels kaneel

  • 1/2 theelepel nootmuskaat

  • 1/2 theelepel vanille extract


Instructies:

  1. Verwarm de oven op 175 graden (als je de apple crumble niet gelijk afbakt maar gaat invriezen dan hoeft dit niet).

  2. Begin met het havermout mengsel: Mix havermout, suiker, zuurdesem, boter, kaneel, nootmuskaat en eventueel de vanille extract goed door elkaar.

  3. Voor de vulling: mix suiker, zout en kaneel met de appelstukjes. Voeg als je gaat voor de pecan noten en/of de rozijnen deze ook toe en mix goed. Zet apart.

  4. Vul de ovenschaal met het appelmengsel en bedek daarna met het havermout mengsel.

  5. Als je je apple crumble wilt invriezen: doe dat dan nu.

  6. Bak af op 175 graden voor 1 uur.


Tip: Ik serveer de warme apple crumble met ijs of slagroom: heerlijk als het iets smelt!


Tip: Je kunt ook kleine ovenschaaltjes maken zodat iedereen zijn eigen portie heeft, vind ik altijd leuk om te doen en het voelt heel luxe :-)








Комментарии


bottom of page