Als je een recept nodig hebt om je appels of zuurdesem overblijvsel (sourdough discard) op te maken: deze móét je maken! Zó makkelijk en ik maak meerdere porties in één keer om in de vriezer te gooien: zo heb ik altijd een heerlijk (warm) "taartje" (of toetje) bij de hand. Als we zin hebben in wat lekkers of er is onverwacht visite: deze maak je in een handomdraai óf je trekt hem zo uit de vriezer.
Je hebt nodig voor 1 grote ovenschaal (ik vul hiermee 2 kleinere ovenschalen)
Voor de vulling:
Ongeveer 10 appels geschild en in blokjes gesneden (ongeveer 1500 gram)
100 gram suiker
1 theelepel kaneel
mespuntje zout (optioneel, verdiept de smaak)
150 gram pecan noten (optioneel)
150 gram rozijnen (optioneel)
Voor het krokante laagje (havermout mengsel) bovenop:
400 gram havermout
150 gram suiker
150 gram zuurdesem overblijfsel (optioneel)
150 gram boter (als je geen zuurdesem hebt, gebruik dan in totaal 250 gram boter)
2 theelepels kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel vanille extract
Instructies:
Verwarm de oven op 175 graden (als je de apple crumble niet gelijk afbakt maar gaat invriezen dan hoeft dit niet).
Begin met het havermout mengsel: Mix havermout, suiker, zuurdesem, boter, kaneel, nootmuskaat en eventueel de vanille extract goed door elkaar.
Voor de vulling: mix suiker, zout en kaneel met de appelstukjes. Voeg als je gaat voor de pecan noten en/of de rozijnen deze ook toe en mix goed. Zet apart.
Vul de ovenschaal met het appelmengsel en bedek daarna met het havermout mengsel.
Als je je apple crumble wilt invriezen: doe dat dan nu.
Bak af op 175 graden voor 1 uur.
Tip: Ik serveer de warme apple crumble met ijs of slagroom: heerlijk als het iets smelt!
Tip: Je kunt ook kleine ovenschaaltjes maken zodat iedereen zijn eigen portie heeft, vind ik altijd leuk om te doen en het voelt heel luxe :-)


Комментарии